Emotional Freedom Techniques (EFT)

EFT is een therapeutische techniek gericht op desensitisatie. In de Oosterse geneeskunde gaat men ervan uit dat er doorheen het lichaam verschillende energiebanen lopen. Vanuit de Westerse geneeskunde weten we dat het reptielenbrein, de amygdala, onze primaire levensbehoeften regisseert, maar ook vecht- en vluchtreacties induceert. Het kan het beste gezien worden als een mechanisme dat automatisch reageert op prikkels die emoties in ons oproepen.

Daarom wordt het reptielenbrein het onderbewustzijn van de mens genoemd. De amygdala speelt dus een hoofdrol in het detecteren van stressvolle en/of pijnlijke en/of gevaarlijke situaties. Het legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. De amygdala is als een kraaiennest van een schip, voortdurend op de uitkijk voor gevaar. Als er gevaar dreigt, neemt de amygdala onmiddellijk het gezag over.

Het richt alle aandacht op mogelijk gevaar. We kunnen niet meer flexibel reageren of op ons geheugen vertrouwen. En we gaan vechten (Fight); ruzie maken, discussiëren,… of vluchten (Flight); fysiek of mentaal of bevriezen (Freeze); als in niets doen en niets voelen en wachten tot de gevaarlijke situatie voorbij is. Tijdens een EFT-sessie gaan we twee dingen combineren: we benoemen de pijnlijke gebeurtenis,… en tegelijk tikken we op bepaalde punten.

Het tikken op deze punten gaat signalen naar de amygdala sturen. Dit kalmeert de amygdala. Hierdoor gaan we niet meer in fight-, flight- of freeze en krijgen we de mogelijkheid om de herinnering op een andere manier te gaan bekijken. Hierdoor gaan we dus die eerdere gemaakte connotatie, waardoor we elke keer op eenzelfde manier gaan reageren (Fight, flight, freeze) opheffen. De herinnering, blijft maar de blokkerende, pijnlijke emotionele lading is weg.

Ik volgde hiervoor de EFT-opleiding voor professionals (EFT 1, EFT2, EFT 3 o.b.v. de Gold standard van Gary Craig) bij Anna Legein van het Tapping Instituut te Antwerpen en blijf mij ook hierin constant bijscholen.