Fertiliteit

Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heel wat mensen die beslissen om voor een kindje te gaan geraken moeilijk zwanger. Wat volgt is vaak een tijdperk van fertiliteitstrajecten; een zeer turbulente, emotioneel zware en zeer oneerlijke en soms zelfs vernederende periode vol stress en onbegrip. Soms verschillen partners ook in hun kinderwens of is het voor één van hen nog erg onduidelijk. Ook na een zwangerschapsonderbreking, een zwangerschapsverlies of bij het krijgen van een stil- of doodgeboren baby’tje kan men veel individuele en relationele stress ervaren. 

Met deze uitdagingen help ik je graag verder

  • Dilemma rond de kinderwens. Heb ik een kinderwens?
  • Secundaire, tertiaire kinderwens.
  • Eén van de partners heeft een kinderwens en de andere niet of weet het nog niet duidelijk.
  • Definitieve onvruchtbaarheid, kinderloosheid.

  • Relatie en seksualiteit bij jonge ouders/koppels met een baby.
  • Seks bij borstvoeding.
  • Onverwachte, ongewenste zwangerschap.
  • Bewust alleenstaand ouderschap.
  • Keuze voor en/of ouderschap door donorconceptie (spermadonatie, eiceldonatie, embryodonatie).
  • Keuze voor en/of ouderschap door draagmoederschap, adoptie, pleegzorg.

  • Psychosociale begeleiding bij fertiliteitsbehandelingen, fertiliteitstrajecten.
  • Psychosociale begeleiding bij moeilijke zwangerschappen.
  • Psychosociale begeleiding bij zwangerschapsverlies ('miskraam'), zwangerschapsafbreking (abortus provocatus).
  • Psychosociale begeleiding na doodgeboorte van de baby.
  • Psychosociale begeleiding bij zwangerschap na een eerder verlies.

 

Begeleiding bij (wel of geen of een moeilijk te vervullen) kinderwens

Ik wil personen (mannen, vrouwen, … ; individueel en/of als koppel en/of in een andere relatievorm) met een kinderwens, psychosociale begeleiding, informatie, educatie en advies aanbieden. Graag wil ik de wensmoeder en/of -vader helpen om de draaglast en draagkracht in evenwicht te houden, zowel voor henzelf als voor de relatie tussen hen.

Ik help graag bij vragen als “Hoe zorg ik het best voor mezelf tijdens het proces van zwanger proberen worden”? “Hoe zorg ik hierin voor mijn partner? “Hoe hou ik alles draaiende?” “Hoe zorg ik voor mijn relatie?”,… Ik probeer te helpen bij het leren omgaan met de storm aan emoties dewelke fertiliteitsbehandelingen e.a. vaak met zich meebrengen.

Wanneer de geplande en vaak lang verhoopte gezinsuitbreiding niet vlot verloopt kan dit, voor de beide partners, een diepgaande impact hebben op diverse aspecten van het leven: lichaamsbeleving, zelfbeeld, relatie, seksualiteit, werksituatie, sociaal leven, financieel draagvlak, geestelijke gezondheid, etc.

Daarnaast begeleid ik personen bij het zoeken naar antwoorden op vragen als “Heb ik een kinderwens?”, alsook “Wat als ik en mijn partner verschillen in onze kinderwens?” Ook in geval van definitieve kinderloosheid kan je met vragen als “Hoe kan ik verder wanneer mijn kinderwens niet zal vervuld worden?” in alle rust en aanvaarding – en met heel veel zorg – bij mij terecht.

Verder sta ik ook mensen bij na zwangerschapsverlies (in het verleden vaak als ‘miskraam’ omschreven) of wanneer men opnieuw zwanger is na een eerder verlies en dit toch de nodige angsten, twijfels, vragen en zorgen met zich meebrengt. Hiervoor volgde ik een jaaropleiding rond kinderwens en een opleiding ‘rouw- en verliesbegeleiding’, alsook diverse nascholingen omtrent perinatale mentale gezondheidszorg.

Alle wensouders, sterrenouders, regenboogouders,… Alle alleenstaanden, alle koppels, alle verschillende relatievormen,… Gepland of ongepland… Iedereen kan, individueel of in duo, bij mij terecht voor een gesprek over één van deze onderwerpen. Ik verwelkom jullie allen met veel zorg , warmte en respect.