Seksualiteit

Er bestaan nog veel taboes en een grote onbekendheid rond seks, hierdoor hebben mensen wel eens een vertekend beeld van de ‘seksuele werkelijkheid’. Dat is nu net wat mensen onzeker maakt. Dit vormt één van de belangrijkste redenen dewelke het spreken over de eigen seksualiteit bemoeilijkt. Seks kan iets prettigs en bevredigends zijn, het kan soms ook iets beangstigends, hinderlijk of zelfs pijnlijk zijn. Als seksualiteit moeilijk loopt, kan dit erg zwaar doorwegen zowel op individueel als op relationeel vlak. Je voelt je hierdoor slecht in jouw vel. Hierover kunnen praten kan helpen.

Met deze uitdagingen help ik je/jullie graag verder

 • Seksuele ontevredenheid. Verminderde seksuele interesse.
 • Moeilijkheden omtrent seksuele verlangens: te weinig zin, verminderd seksueel verlangen, afkeer van seksualiteit, te veel zin.
 • Moeilijkheden met erectie, impotentie,...
 • Moeilijkheden met vochtig worden,...
 • Opwindingsmoeilijkheden: geen, weinig intens of kort aanhoudend gevoel.
 • Overmatige interesse met impact op erotische gedachten, fantasieën,...
 • Moeilijkheden met orgasme: vroegtijdige zaadlozing, geremd, afwezig,...
 • Pijn: (angst voor) pijnlijke lichamelijke reacties voor, tijdens en/of na seks.
 • Seksuele gezondheid: anticonceptie, soa's, menstruele cyclus, onzekerheid over jouw lichaam of lichamelijke reacties,...
 • Seks- en/of porno- 'verslaving'
 • Seksualiteitsbeleving na meno- en penopauze/andropauze
 • Seksualiteitsbeleving die beïnvloed wordt door een ziekte of lichamelijke beperking zoals CVS, MS, stoma, diabetes, paraplegie, verminderde mobiliteit, oncologische therapie,... Zowel voor betrokkene als voor diens partner.

 • Seksualiteitsbeleving na amputatie zoals borstamputatie, teelbalamputatie,...
 • Seksualiteitsbeleving na verslaving, afkickperiode,...
 • Seksueel misbruik en/of geweld: slachtoffer en/of dader van en/of neiging tot deze gedragingen. Bezorgdheid over iemand uit nabije omgeving hieromtrent. Geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
 • Minder gebruikelijke en/of minder cultureel aanvaarde seksuele voorkeuren (parafilieën), variaties in voorkeur van seksuele activiteit, minder gebruikelijke voorwerpen van verlangen en/of opwinding: voyeurisme, exhibitionisme, frotteurisme, BDSM, transvestitisme,...

 

Meer informatie over seksuologie

Gesprekken met een seksuoloog zijn een specifieke vorm van (vaak kortdurende) begeleiding. Een seksuoloog is een professionele zorgverstrekker die is opgeleid om mensen te begeleiden bij hun vragen, onduidelijkheden, seksuele klachten en/of onvrede. Samen met de cliënt(en) gaat de seksuoloog op zoek naar de eventuele belemmering, de oorzaken hiervan en de mogelijke weg naar een prettig(er) seksleven. Deze begeleiding kan uit drie onderdelen bestaan. Een eerste onderdeel is psycho-educatie, waarbij de seksuoloog gericht en op maat informatie geeft over de lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van seksualiteit. Eventueel kan de psycho-educatie aangevuld worden met oefeningen of thuisopdrachten (het tweede deel). Deze opdrachten worden uitvoerig uitgelegd en nadien besproken, geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. In een derde luik kan het nodig zijn om individuele en/of relationele obstakels en betekenissen verder uit te diepen om tot de kern door te kunnen dringen. Een lichamelijk onderzoek maakt nooit deel uit van een consultatie bij een seksuoloog. Er wordt ook nooit medicatie voorgeschreven. Indien wenselijk kan er wel een doorverwijzing naar een gynaecoloog, uroloog, kinesitherapeut, etc. worden voorgesteld.

Ik behaalde het diploma van Master in de seksuologie (master of science) een ma-na-ma (master na een master) aan het Instituut voor familiale en seksuologische wetenschappen, verbonden aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven of kortweg KUL. Nadien volgde een erkenningsprocedure bij de Vlaamse vereniging voor seksuologie of VVS (de beroepsvereniging waar ik nog steeds deel van uitmaak) tot erkend klinisch seksuoloog, Wanneer je vragen hebt omtrent seks dan kunnen we deze zowel tijdens een individueel gesprek als tijdens een koppelgesprek samen bekijken. Samen met de partner op gesprek komen kan zinvol zijn. Een seksueel vraagstuk is altijd een gedeelde situatie als je met z’n twee bent. Maar je bent alleen natuurlijk ook meer dan welkom. Iedereen met een penis en met een vulva is welkom! Alleen of met twee!