Ziek van liefde

24.99

In Ziek van liefde doorbreekt relatietherapeute Vanessa Muyldermans het taboe dat nog steeds rond emotionele en psychische mishandeling hangt. Ondanks de vele vormen, zogezegd onschuldige opmerkingen tot openlijke vernederingen, is psychisch geweld nog steeds veel minder zichtbaar dan fysiek geweld en blijft het daarom nog te vaak onder de radar. Ze belicht zowel de kant van de ‘pleger’ als het ‘slachtoffer’. Uiteraard is het veel genuanceerder dan dat: een zogezegde dader kan ook lijden onder de situatie, en een ‘slachtoffer’ draagt soms ook verantwoordelijkheid. In dit boek is er ruimte voor nuance, mildheid en openheid. Voor veel tinten grijs tussen zwart en wit.

Wil je een gepersonaliseerd exemplaar?
Vul bij ‘Afrekenen’ het veld in bij personalisatie.

45 in stock (can be backordered)

SKU: ziek-van-liefde Category:

Description

In het boek behandel ik verschillende persoonstypes en analyseer ik of je vatbaarder bent om ‘dader’, dan wel ‘slachtoffer’ te zijn. Wat maakt dat iemand in zo’n situatie terechtkomt? Kun je psychisch misbruik voorkomen? Hoe maak je je los uit een toxische relatie? En kun je helen na dader- of slachtofferschap? Het boek is bovendien doorspekt met pakkende getuigenissen uit de praktijk, die de theorie op interessante wijze illustreren.

In België wordt 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen ooit slachtoffer van wat we doorgaans als ‘partnergeweld’ benoemen. Dat zijn cijfers uit een studie van de UGent. Onder dat partnergeweld valt ook het minder zichtbare psychische of emotionele geweld. Minder zichtbaar en ook veel minder opgemerkt en veel minder gemeld.

Om het taboe rond emotionele mishandeling – en ik spreek in het boek over mis(be)handeling – te doorbreken, schreef ik het boek ‘Ziek van liefde’. Met het gebruik van deze term wil ik het discours opentrekken naar verschillende vormen van ‘mis(be)handeling’. En hiermee dus ook de niet-fysieke vormen een plaats geven. Maar daarnaast ook ruimte laten voor ‘gradaties’ van mis(be)handelen.

In mijn boek bekijk ik zowel de kant van het ‘slachtoffer’ als die van de ‘dader’. Meer nog; ik wil afstappen van het enkel en alleen kijken naar mis(be)handeling vanuit een dader-slachtoffer concept en eerder naar wat maakt nu dat mensen ooit in hun leven in een toxische relatie, in een verhaal van partnermis(be)handeling, terechtkomen. 

Ik wil dus afstappen het zwart-wit denken en proberen meer te gaan nuanceren en meer naar verhaal per verhaal, koppel per koppel te kijken… Want elk koppel is anders samen, elk verhaal is een ander verhaal, geen één is hetzelfde. Dus is er ook geen één juiste mening, niet één juiste lijn, niet één correcte grens, niet één vastgelegd stappenplan of plan van aanpak,… Geen zwart-wit dus, maar grijs… Zeer veel tinten grijs…